Obliczyć prawdopodobieństwo z funkcji gęstości

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
przemas1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 lut 2008, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 4 razy

Obliczyć prawdopodobieństwo z funkcji gęstości

Post autor: przemas1 »

Dana jest funkcja gęstości \(\displaystyle{ f(x,y)=\frac{4y}{x}}\) gdzie \(\displaystyle{ 0<y<x<1}\). Muszę znaleźć prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ P(X+Y \le 1)}\) Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak można to policzyć?
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

Obliczyć prawdopodobieństwo z funkcji gęstości

Post autor: suwak »

Przecałkuj gęstość po zbiorze \(\displaystyle{ x+y \leq 1}\)
przemas1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 lut 2008, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 4 razy

Obliczyć prawdopodobieństwo z funkcji gęstości

Post autor: przemas1 »

suwak pisze:Przecałkuj gęstość po zbiorze \(\displaystyle{ x+y \leq 1}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{0}^{1-x} \frac{4y}{x}dydx}\)

Czyli jak policzę taką całkę to dostanę szukane prawdopodobieństwo?
ODPOWIEDZ