Suma liczb wylosowanych ze zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Suma liczb wylosowanych ze zbioru
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbioru {0,1,2,3}
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Suma liczb wylosowanych ze zbioru
Cyfry mogą się powtarzać.
Policzmy najpierw sumę setek tych liczb:
Liczb, które mają na miejscu setek jedynkę jest \(\displaystyle{ 4\cdot 4=16}\), dwójkę i trójkę - też 16.
A więc suma setek wszystkich liczb jest równa
\(\displaystyle{ 16\cdot 1+16\cdot 2+16\cdot 3=96}\)
Liczb, które mają na miejscu dziesiątek zero jest \(\displaystyle{ 3\cdot 4=12}\). Tyle samo jest liczb z jedynką, dwójką, lub trójką na miejscu dziesiątek. Czyli suma dziesiątek wszystkich liczb wynosi
\(\displaystyle{ 0\cdot 12+1\cdot 12+ 2\cdot 12+3\cdot 12= 72}\)
Tak samo sprawa wygląda z liczbą jedności.
Zatem suma wszystkich liczb trzycyfrowych jest równa
\(\displaystyle{ 96\cdot 100+72\cdot 10+72=10392}\)
Policzmy najpierw sumę setek tych liczb:
Liczb, które mają na miejscu setek jedynkę jest \(\displaystyle{ 4\cdot 4=16}\), dwójkę i trójkę - też 16.
A więc suma setek wszystkich liczb jest równa
\(\displaystyle{ 16\cdot 1+16\cdot 2+16\cdot 3=96}\)
Liczb, które mają na miejscu dziesiątek zero jest \(\displaystyle{ 3\cdot 4=12}\). Tyle samo jest liczb z jedynką, dwójką, lub trójką na miejscu dziesiątek. Czyli suma dziesiątek wszystkich liczb wynosi
\(\displaystyle{ 0\cdot 12+1\cdot 12+ 2\cdot 12+3\cdot 12= 72}\)
Tak samo sprawa wygląda z liczbą jedności.
Zatem suma wszystkich liczb trzycyfrowych jest równa
\(\displaystyle{ 96\cdot 100+72\cdot 10+72=10392}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy