Prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Pedersen »

Witam, mam takie oto zadanko i nie wiem jak je rozklepać:
W pewnej partii zielonego groszku prawdopodobieństwo, że losowo wybrany groszek ma średnicę wieksza od 5mm wynosi 0,1 a że ma średnice wiekszą od 6mm 0.02. Oblicz prawdopodobienstwo ze groszek ma średnice większą od 6mm gdy wiadomo ze ma on średnicę większa od 5mm-- 24 listopada 2009, 20:51 --\(\displaystyle{ P(X>5)=0,1
P(X>6)=0,02
P(X>6|X>5)=\frac{P(X>6,X>5)}{P(X>5)}=\frac{P(X>6)}{P(X>5)}=\frac{0,02}{0,1}=0,2}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: mat_61 »

Wg mnie powinno być tak:

\(\displaystyle{ B}\) - groszek ma średnicę większą od 5mm
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - groszek ma średnicę większą od 6mm i większą od 5mm (czyli ma średnicę większą od 6mm)

I teraz odpowiednie prawdopodobieństwa wstawić do wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe
ODPOWIEDZ