1. W pewnym przedsiebiorstwie zatrudniajacym 60 pracownikow pracuje 14 kobiet. 20 pracownikow dostalo awans. Jakie jest pradopodobienstwo ze wsrod nich sa przynajmniej 2 kobiety.
2.Liczbe telefonow X otrzymywanych w ciagu godziny przez serwis opisuje rozklad Poissona z parametrem 2.5. Obliczyc dystrybuante.
W tym zadaniu nie ma wskazanego maksymalnego X. Czyli mozna ta dystrybuante rozwijac w nieskonczonosc? Chyba ze zle rozumiem tresc. Bo w koncu dla x=1000 jest tez jakies prawdopodobienstwo. I tak mozna dla dowolnego X....
Prawdopodobienstwo awansu
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Prawdopodobienstwo awansu
1.
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={60\choose20}}\)
niech \(\displaystyle{ A}\) będzie zdarzeniem o które chodzi w zadaniu, \(\displaystyle{ A'}\) to zdarzenie przeciwne tj. awans dostała jedna kobieta lub żadna
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{{14\choose1}{46\choose19}+{46\choose20}}{{60\choose20}}\\P(A)=1-P(A')=1-\frac{{14\choose1}{46\choose19}+{46\choose20}}{{60\choose20}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={60\choose20}}\)
niech \(\displaystyle{ A}\) będzie zdarzeniem o które chodzi w zadaniu, \(\displaystyle{ A'}\) to zdarzenie przeciwne tj. awans dostała jedna kobieta lub żadna
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{{14\choose1}{46\choose19}+{46\choose20}}{{60\choose20}}\\P(A)=1-P(A')=1-\frac{{14\choose1}{46\choose19}+{46\choose20}}{{60\choose20}}}\)
Prawdopodobienstwo awansu
Kobiet jest tylko 14 a awans dostalo 20 pracownikow wiec zbior omega nie moze zostac tak okreslony jak to pokazales.
Mam pewien pomysl wykorzystujacy sumy iloczynow kombinacji ale to za duzo liczenia byloby.
Mam pewien pomysl wykorzystujacy sumy iloczynow kombinacji ale to za duzo liczenia byloby.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Prawdopodobienstwo awansu
Hm. Czemu? Sposrod 60 pracownikow awans dostalo 20 wiec omega to wybor wszystkich podzbiorow 20 elementowych zbioru 60 elementowego. Masz może sam wynik?
Prawdopodobienstwo awansu
Masz racje. Cos mi sie ubzduralo tylko:)Dooh pisze:Hm. Czemu? Sposrod 60 pracownikow awans dostalo 20 wiec omega to wybor wszystkich podzbiorow 20 elementowych zbioru 60 elementowego. Masz może sam wynik?