Oblicz najmniejszą ilość zakładów jakie trzeba kupić, aby prawdopodobieństwo trafienia jednej "szóstki" w dużego lotka było większe od \(\displaystyle{ 1/2}\).
Ma ktoś jakieś pomysły? Bo głowię się nad tym od pewnego czasu i nic mi nie wychodzi...
Duży lotek
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Duży lotek
Liczymy najpierw prawdopodobieństwo cudownego trafienia "6":
\(\displaystyle{ E_{6}=1: {49 \choose 6} \Leftrightarrow 1: \frac{49!}{6!*(49-6)!} \Leftrightarrow \frac{1}{13983816}}\)
No a dalej to już sam dasz rade.
\(\displaystyle{ E_{6}=1: {49 \choose 6} \Leftrightarrow 1: \frac{49!}{6!*(49-6)!} \Leftrightarrow \frac{1}{13983816}}\)
No a dalej to już sam dasz rade.
- BSP
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 6 razy
Duży lotek
To akurat policzyć umiem problem miałem ze schematem Bernoulliego. Łatwo jest obliczyć prawdopodobieństwo trafienia co najmniej jednej szóstki, bowiem wystarczy odjąć od jedności prawdopodobieństwo nie trafienia żadnej, ale co w przypadku trafienia dokładnie jednej? Próbowałem z funkcji Omega coś policzyć, ale zawsze wychodziły mi liczby zespolone Wie ktoś może jak się z tym uporać?