Ciocia i jej kapelusze..
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
Ciocia i jej kapelusze..
Witam, mam bardzo ciekawe zadanie i zarazem ogromny z nim problem..
Ciocia ma 6 kapeluszy: 3 czarne, 2 czerwone, 1 biały; pięć torebek: 2 czarne, 1 czerwoną, i 2 białe. Oraz 6 par rękawiczek: 1czarną, 3 czerwone i 2 białe. Na ile sposobów ciocia może wyjść elegancko ubrana z torebką tego samego koloru co kapelusz i rękawiczki?
I problem tkwi w tym czy patrzec z punktu widzenia 3 przedmiotów czyli 1 kapelusz z 6 (pomijajac to ze sa 3 cczarne), 1 z pięciu torebek i 1 z 6 par rękawiczek, i tak dla kazdego koloru? bo juz zglupialam...
Jeżeli mozna to prozę o nakierunkowanie mnie
Ciocia ma 6 kapeluszy: 3 czarne, 2 czerwone, 1 biały; pięć torebek: 2 czarne, 1 czerwoną, i 2 białe. Oraz 6 par rękawiczek: 1czarną, 3 czerwone i 2 białe. Na ile sposobów ciocia może wyjść elegancko ubrana z torebką tego samego koloru co kapelusz i rękawiczki?
I problem tkwi w tym czy patrzec z punktu widzenia 3 przedmiotów czyli 1 kapelusz z 6 (pomijajac to ze sa 3 cczarne), 1 z pięciu torebek i 1 z 6 par rękawiczek, i tak dla kazdego koloru? bo juz zglupialam...
Jeżeli mozna to prozę o nakierunkowanie mnie
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Ciocia i jej kapelusze..
czarne
\(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {6 \choose 1}}\)
+
czerwone
\(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\)
+
białe
\(\displaystyle{ {6 \choose 1}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\)
Ja bym to tak zrobiła...
\(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {6 \choose 1}}\)
+
czerwone
\(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\)
+
białe
\(\displaystyle{ {6 \choose 1}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\)
Ja bym to tak zrobiła...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
Ciocia i jej kapelusze..
interpretujac te obliczenia wyzej kobieta ta miala 3 kapelusze na glowie i 2 torebki czarne.. i tu jest bol !
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Ciocia i jej kapelusze..
Nie jestem do końca przekonany, ale chyba tak to pójdzie:
\(\displaystyle{ 3! \cdot 2!\cdot 1+2!\cdot1\cdot3!+1\cdot2!\cdot2!}\)
\(\displaystyle{ 3! \cdot 2!\cdot 1+2!\cdot1\cdot3!+1\cdot2!\cdot2!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Ciocia i jej kapelusze..
własnie znak mnożenia pomiędzy nimi oznacza kombinację tych rzeczy, więc nie będzie to tak.karola-zmc pisze:interpretujac te obliczenia wyzej kobieta ta miala 3 kapelusze na glowie i 2 torebki czarne.. i tu jest bol !
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Ciocia i jej kapelusze..
asiail, jesteś w błędzie, ponieważ zakładasz od razu wybór dowolnych 3 kapeluszy z 6 przy czym w zadaniu jest mowa o konkretnych 3 (czarnych).
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Ciocia i jej kapelusze..
Dobra przyznaje się do błędu. Ale w takim razie to będzie wyglądać tak...
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 1} \cdot 1}\)
+
\(\displaystyle{ {2 \choose 1} \cdot 1 \cdot {3\choose 1}}\)
+
\(\displaystyle{ 1\cdot {2 \choose 1} \cdot {2 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 1} \cdot 1}\)
+
\(\displaystyle{ {2 \choose 1} \cdot 1 \cdot {3\choose 1}}\)
+
\(\displaystyle{ 1\cdot {2 \choose 1} \cdot {2 \choose 1}}\)
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Ciocia i jej kapelusze..
Ja bym jednak obstawał przy moim rozwiązaniu. Warto, żeby rzucił na to zadanie okiem ktoś ogarniający kombinatorykę (ja na razie jestem laikiem)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Ciocia i jej kapelusze..
Ja bym się skłaniał ku temu rozwiązaniu. Jestem wręcz przekonanyasiail pisze:Dobra przyznaje się do błędu. Ale w takim razie to będzie wyglądać tak...
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 1} \cdot 1 + {2 \choose 1} \cdot 1 \cdot {3\choose 1} + 1\cdot {2 \choose 1} \cdot {2 \choose 1}}\)
Nawet sobie rozpisałem wszystkie czarne kombinacje i wyszło mi ich 6 czyli 3*2*1. Gdyby brać silnie zamiast symboli Newtona to by wyszło nam 12 czyli za dużo.