Bardzo proszę o pomoc:
Rzucamy n razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia 100 orła pod rząd?
Domyślam sie że jest to zadanie na schemat Bernoulliego ale jak się uwzględnia że te orły mają wypaść pod rząd?
n-krotny rzut monetą
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
n-krotny rzut monetą
Wyrzucenie orła to \(\displaystyle{ P(O) = \frac{1}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ P(100 O) = ( \frac{1}{2}) ^ {100}}\)
czyli
\(\displaystyle{ P(100 O) = ( \frac{1}{2}) ^ {100}}\)