Rzucamy dwa razy kostką do gry.Oblcz prawdopodobienstwo zdarzenia A ,ze dwa razy wypadnie liczba oczek parzysta niemniejsza od 5?
prosze was o pilna pomoc przy tym zadaniu:)
rzuty kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: starachowice
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
rzuty kostką
szansa że przy jednokrotnym rzucie wypadnie \(\displaystyle{ 2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\) to \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{3}}\)
szansa że wypadnie tak dwa razy to
\(\displaystyle{ P(B) = (P(A)) ^ 2 =}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
szansa że wypadnie tak dwa razy to
\(\displaystyle{ P(B) = (P(A)) ^ 2 =}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)