Witam
Mam pytanie, prosty przykład na zdarzenia o prawdopodobieństwie p1=50%
to np. rzut monetą. Teoretycznie jak rozumiem rzucając idealną monetą raz wypadnie mi O a raz R. Przy odpowiedniej ilości rzutów np. 1M, rozkład powinien wynosić ~0, jeśli np. dla O dodamy 1 a dla R dodamy -1.
Co jednak z wydarzeniem typu, padnie 3 razy orzeł, wydaje się to trudniejsze do uzyskania, jak rozumiem tym razem p3=0,5^3= 0,125, czyli mniej więcej 12%, mniej ale jednak wciąż często zobaczymy taki rezultat.
Pytanie jest takie niby, ale weźmy większe liczby, 20 razy pod rząd padnie O, p20=0,00000095367431640625 co nam daje raz na 1 111 111 iż tego uraczymy. Losujący program parę miliarda raza zapewne uraczy takiego wyniku, człek pewnie nie. Tylko niby czemu ?
Gdybym zmieniał czas miejsce i monetę a tylko pamiętał bym rzuty które widziałem to czy wpływał bym na wynik?
Np. gdybym był na sali z setką osób rzucającą monetą, każdy własną,
i mi wypadł O 19 razy pod rząd,
i w tym momencie się wstrzymał,
znalazł osobę co właśnie wyrzuciła R, a więc dla niej p=0,5
i skorzystał z jej rzutu jak z własnego.
Jakie było by prawdopodobieństwo iż w tym wspólnym losowaniu padnie O, 0.5 czy 0,0000009 ?
Można by powiedzieć iż nie ma to znaczenia, i że każde kolejne zdarzenie jest nie zależne od wydarzeń przyszłych, i rzut kolejną monetą i to że wypadnie O zawsze wynosi 0,5.
W takim razie co jednak z równomiernym rozłożeniem wyników ? Dal 1mln powtórzeń z pewnością nie zdołał bym uzyskać samych O, ani nikomu na sali, zatem jednak przeszłość jest ważna -- 20 lis 2009, o 02:19 --
Czy zdarzenia przeszłe mają znaczenie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 47 razy
Czy zdarzenia przeszłe mają znaczenie ?
Nie ma czegoś takiego jak równomierne rozłożenie wyników. Przygotowując się do n rzutów monetą możesz policzyć, z jakim prawdopodobieństwem uzyskasz np. k orłów. najbardziej prawdopodobne będą wyniki w okolicy n/2, ale nie znaczy to, że nie uzyskasz np. samych orłów.
Podobnie, jeżeli po 100 rzutach uzyskałeś 70 orłów nie znaczy, że kontynuując próby będzie przeważała reszka.
Niedocenianie serii to jeden ze sposobów testowania losowości. Jeżeli poleci się komuś na napisanie losowej, według niego, sekwencji np 500 zer i jedynek i zestawi z wynikiem losowym, to z dużym prawdopodobieństwem można wskazać ciąg uzyskany losowo, właśnie po niedoborze dłuższych sekwencji jednego wyniku.
Podobnie, jeżeli po 100 rzutach uzyskałeś 70 orłów nie znaczy, że kontynuując próby będzie przeważała reszka.
Niedocenianie serii to jeden ze sposobów testowania losowości. Jeżeli poleci się komuś na napisanie losowej, według niego, sekwencji np 500 zer i jedynek i zestawi z wynikiem losowym, to z dużym prawdopodobieństwem można wskazać ciąg uzyskany losowo, właśnie po niedoborze dłuższych sekwencji jednego wyniku.