BARDZO proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanka::
obilcz prawdopodobienstwo ze wsrod 3 przypadkowo wybranych osob znajda sie conajmniej 2 urodzone w tym samym miesiacu. zaloz ze kazdy miesiac ma tyle samo dni. wynik podaj do 2 miejsc po przecinku
Prawdopodobieństwo wylosowania
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania
Obliczmy najpierw prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego(wszyscy trzej urodzili się w różnych miesiącach). Zauważmy ,możliwości jest \(\displaystyle{ 12^{3}}\)( 3 osoby po 12 miesięcy),a te które nas interesują to \(\displaystyle{ 11 \cdot 12 \cdot 13}\)Czyli
\(\displaystyle{ P= \frac{ { 12^{3}-11 \cdot 12 \cdot 13 }{ 12^{3} }=1- \frac{11 \cdot 12 \cdot 13}{ 12^{3} }= \frac{11 \cdot 13}{144}= \frac{143}{144}}\)
Zamieniasz na dziesiętny i zaokrąglasz...
\(\displaystyle{ P= \frac{ { 12^{3}-11 \cdot 12 \cdot 13 }{ 12^{3} }=1- \frac{11 \cdot 12 \cdot 13}{ 12^{3} }= \frac{11 \cdot 13}{144}= \frac{143}{144}}\)
Zamieniasz na dziesiętny i zaokrąglasz...