Z jakiej własności.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
szyimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz

Z jakiej własności.

Post autor: szyimon »

Zadanie:Wiadomo, ze P(A')=0,9 P(A v B)=0,28 P(A' v B')=0,98
Należy obliczyć B'
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Z jakiej własności.

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \Leftrightarrow P(A)=...\\
P(A' \cup B')=1-P(A \cap B) \Leftrightarrow P(A \cap B)=...}\)

Oblicz wykropkowane wartości, a następnie skorzystaj z własności:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) \Leftrightarrow P(B)=...}\)
Gdy już obliczysz \(\displaystyle{ P(B)}\), wystarczy, zauważyć, że \(\displaystyle{ P(B')=1-P(B)=...}\)
ODPOWIEDZ