3 rzuty kostka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Marcin_z106
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 2 razy

3 rzuty kostka

Post autor: Marcin_z106 »

Rzucamy trzykrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia pięciu oczek przynajmniej dwa razy po kolei.

Jak to zrobić?? Z jakiego wzoru skorzystać??
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

3 rzuty kostka

Post autor: Gacuteek »

czyli musisz obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia:
5 oczek za 1szym i 2gim razem, pod warunkiem ze za 3cim razem nie wypadła 5tka
5 oczek za 2gim i 3cim razem, pod warunkiem ze za 1szym razem nie wypadła piątka
5 oczek za 1szym , 2gim i 3cim razem

mamy:

\(\displaystyle{ \frac{5}{216}\cdot + \frac{5}{216}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} = \frac{11}{216}}\)

Pozdrawiam
Marcin_z106
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 2 razy

3 rzuty kostka

Post autor: Marcin_z106 »

Zastanawia mnie tylko jedno bo jak wypiszemy wszystkie kombinacje czyli (5,5,1)(5,5,2)(5,5,3)(5,5,4)(5,5,5)(5,5,6)(1,5,5)(2,5,5)(3,5,5)(4,5,5)(6,5,5) to mamy ich 11.
Więc nie wiem czy te 13 jest dobrze???? Może coś się mylę??
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

3 rzuty kostka

Post autor: Gacuteek »

słusznie . całość minus 2 bo pierwszy i drugi przypadek nie wyklucza {5,5,5}
ODPOWIEDZ