Witam. Mam takie zadanie:
Zmienna losowa ma rozkład jak poniżej:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x _{i} & -3 & -1 & 0 & 1 & 2 & 3 \\ \hline
p _{i} & 0,08 & 0,16 & 0,25 & 0,36 & 0,1 & 0,05 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Wyznaczyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y = X ^{2}}\)
w jaki sposób można to rozwiązać??
proszę o pomoc...
rozkład zmiennej losowej..
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
rozkład zmiennej losowej..
Można również za pomocą tabelki:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|} \hline
x _{i} & 0 & 1 & 4 & 9 \\ \hline
p _{i} & 0,25 & 0,16+0,36=0,52 & 0,1 & 0,08+0,05=0,13 \\ \hline\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|} \hline
x _{i} & 0 & 1 & 4 & 9 \\ \hline
p _{i} & 0,25 & 0,16+0,36=0,52 & 0,1 & 0,08+0,05=0,13 \\ \hline\end{tabular}}\)