Mam problem z zadaniem. Proszę o pomoc w jego rozwiązaniu:
W pudełku znajduje się 15 piłek do tenisa, w tym 9 starych. Z pudełka wybrani 3 piłki, którymi grano, po czym zwrócono je do pudełka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A: użycia piłek starych (trzech) do kolejnej gry.
piłki do tenisa
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
piłki do tenisa
Wydaje mi się, że powinno to tak wyglądać:
moc omegi=\(\displaystyle{ C^3_{16}\cdot C^3_{16}}\)
moc zbioru A=\(\displaystyle{ C^3_{9}\cdot C^3_{9}+C^2_{9}\cdot C^1_{6}\cdot C^3_{10}+C^1_{9}\cdot C^2_{6}\cdot C^3_{11}+C^3_{6}\cdot C^3_{12}}\)
Początkowo mamy 9 piłek starych i 6 nowych, a w drugim losowaniu ilość starych jest zależna od poprzedniego losowania, stąd najpierw mamy 3 po 9, potem 3 po 10 itd.
moc omegi=\(\displaystyle{ C^3_{16}\cdot C^3_{16}}\)
moc zbioru A=\(\displaystyle{ C^3_{9}\cdot C^3_{9}+C^2_{9}\cdot C^1_{6}\cdot C^3_{10}+C^1_{9}\cdot C^2_{6}\cdot C^3_{11}+C^3_{6}\cdot C^3_{12}}\)
Początkowo mamy 9 piłek starych i 6 nowych, a w drugim losowaniu ilość starych jest zależna od poprzedniego losowania, stąd najpierw mamy 3 po 9, potem 3 po 10 itd.