Zadanie
Rzucamy czterokrotnie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania większej liczby orłów niż reszek.
wg mnie jest to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{5}{16}}\)
Dlaczego?
Proszę o wytłumaczenie.
Rzut czterokrony monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Rzut czterokrony monetą
\(\displaystyle{ |\Omega|=2 ^{4}=16}\)
\(\displaystyle{ |A|=4}\)(trzy orły, jedna reszka-możemy zmieniać kolejność wylosowania monet)\(\displaystyle{ +1}\)(same orły)
\(\displaystyle{ |A|=4}\)(trzy orły, jedna reszka-możemy zmieniać kolejność wylosowania monet)\(\displaystyle{ +1}\)(same orły)