witam pomozcie zrobic zadanie
zad.
Dwa zakłady wyprodukowaly 5000 komputerów, przy czym pierwszy zakład wyprodukował 2000 sztuk tych komputerów. Wśród komputerów wyprodukowanych przez pierwszy zakład 80% jest I gatunku, a przez drugi zakład 65% jeest I gatunku. Oblicz prawdopodobieństwo , że wybrany losowo komputer jest I gatunku
dwa zakłady wyprodukowaly...
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
dwa zakłady wyprodukowaly...
\(\displaystyle{ H_1}\) - zakład pierwszy wyprodukował komputer
\(\displaystyle{ H_2}\) - zakład drugi wyprodukował komputer
\(\displaystyle{ A}\) - komputer jest pierwszego gatunku
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|H_1)\cdot P(H_1)+P(A|H_2)\cdot P(H_2)\\
P(A)=0,8\cdot \frac{2}{5}+0,65\cdot \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ H_2}\) - zakład drugi wyprodukował komputer
\(\displaystyle{ A}\) - komputer jest pierwszego gatunku
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|H_1)\cdot P(H_1)+P(A|H_2)\cdot P(H_2)\\
P(A)=0,8\cdot \frac{2}{5}+0,65\cdot \frac{3}{5}}\)