prawdopodobienstwo
- Marcin511
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 gru 2005, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 6 razy
prawdopodobienstwo
z pieciu pretów , których długosci sa odpowiednio równe: 1,2,3,4,5 jednostek długosci wybieramy losowo trzy. Obliczyc prawdopodobienstwo tego, ze mozna z nich zbudowac trójkat
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
prawdopodobienstwo
Możliwe trójkąty to:
2,3,4
2,4,5
3,4,5
Zatem \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=3, \,\,\overline{\overline{\Omega}}={5\choose 3}=\frac{4\cdot 5}{2!}=10,\,\,P(A)=\frac{3}{10}}\).
2,3,4
2,4,5
3,4,5
Zatem \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=3, \,\,\overline{\overline{\Omega}}={5\choose 3}=\frac{4\cdot 5}{2!}=10,\,\,P(A)=\frac{3}{10}}\).
- Marcin511
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 gru 2005, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 6 razy
prawdopodobienstwo
oki ale mam jeszcze pytanko skad wiesz ze z tych pretóww zbudujesz??djbolo pisze:Możliwe trójkąty to:
2,3,4
2,4,5
3,4,5
to jakis wzór jest ?? aj tak sie dowiedziałam ze a+b>c ale nie wiem czy to z tego korzystac
prawdopodobienstwo
Wystarczy sobie wyobrazić odcinek i poprowadzić z jego końców odcinki, które miałyby tworzyć trójkąt, jeżeli podstawa będzie miała 5, to odcinki o długości 1 i 2 nie utworzą trójkąta, po prostu nie sięgną do siebie
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
prawdopodobienstwo
Tak z tego. Wystarczy sprawdzić, czy inne kombinacje spełniają taką nierówność.Marcin511 pisze:aj tak sie dowiedziałam ze a+b>c ale nie wiem czy to z tego korzystac