Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
klarkid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 maja 2009, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny

Post autor: klarkid »

Czesc, prosze sprawdzcie czy dobrze rozwiazalem to zadanie:
Wytrzymalosc stalowych lin pochodzacych z masowej produkcji jest zmienna losowa o rozkladzie \(\displaystyle{ N(1000 \frac{kg}{cm^2}, 50 \frac{kg}{cm^2})}\). Obliczyc jaki procent lin ma wytrzymalosc mniejsza od \(\displaystyle{ 900 \frac{kg}{cm^2}}\)
.
Rozwiazanie:
\(\displaystyle{ P(X<900)=F(900)=F(\frac{900-1000}{50})=F(-2)=1-\Phi (2)=1-0,977=0,023=2,3 \%}\)
Ten zapis jest w porzadku?
Dzieki
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozkład normalny

Post autor: kuch2r »

Jeżeli w twoim przypadku \(\displaystyle{ N\sim(\mu,\sigma)}\).
Wówczas twoje obliczenia są poprawne.
klarkid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 maja 2009, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny

Post autor: klarkid »

Chyba tak, mialem tylko taka tresc zadania jak napisalem
A jesli sigma byłaby z kwadratem, to jak to sie liczy?
ODPOWIEDZ