prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
skinnybitch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń

Post autor: skinnybitch »

O zdarzeniach \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4} , P(B)= \frac{1}{3}, P(A \cap B)= \frac{1}{5}}\) . Oblicz \(\displaystyle{ P(A' / B)}\)

znam wzór na \(\displaystyle{ P(A' / B)}\) ale potrzebuję do wyliczenia tego \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) i nie wiem, skąd mam to wziąć.
Dudenzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 8 mar 2009, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 19 razy

prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń

Post autor: Dudenzz »

Proponuję narysować sobie zbiory określające te zdarzenia, w istocie zadanie jest łatwe.
Awatar użytkownika
skinnybitch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń

Post autor: skinnybitch »

heh, domyślam się, że jest łatwe, tylko chyba nie do końca to wszystko rozumiem.

-- 12 lis 2009, o 21:53 --

aaa, czy chodzi o to, że \(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B \backslash A)}\)?
Dudenzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 8 mar 2009, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 19 razy

prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń

Post autor: Dudenzz »

Logiczne, jeżeli nie należy do A i należy do B to należy do B minus A:). Teraz poradzisz sobie z tym zadaniem czy wciąż potrzebujesz pomocy. (Mam nadzieje, że rozumiesz dlaczego nie piszę gotowego rozwiązania, szczerze mówiąc nie liczyłem tego, ale być może masz to wyliczyć na podstawie metody szufladkowej Dirichleta, jeżeli tak to napisz jeszcze opstaram się Ci wyjaśnić na czym ona polega).

edit

Na pewno nie na podstawie tej metody, dasz sobie radę sama .
Awatar użytkownika
skinnybitch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń

Post autor: skinnybitch »

po zauważeniu tego to nie pozostało już wiele do wyliczenia, także poradziłam sobie
ODPOWIEDZ