prawdopodobieństwo przedmiotów lubianych przez uczniów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ziolko32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

prawdopodobieństwo przedmiotów lubianych przez uczniów

Post autor: ziolko32 »

W pewnym liceum prawdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń lubi matematykę wynosi 0,4, że lubi fizykę wynosi 0,3. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń lubi matematykę i fizykę wynosi 0,2. Prawdopodobieństwo, że wybrany uczeń lubi co najmniej jeden z przedmiotów wynosi????
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

prawdopodobieństwo przedmiotów lubianych przez uczniów

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ P(M)=0,4\\
P(F)=0,3\\
P(M \cap F)=0,2\\
P(M \cup F)=?}\)

Skorzystamy z własności prawdopodobieństwa sumy zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(M \cup F)=P(M)+P(F)-P(M \cap F)=...}\)
ODPOWIEDZ