Zad testowe: Suma prawdopodobieństw - troche nielogiczne ;/

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
malibu69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2009, o 18:25
Płeć: Kobieta

Zad testowe: Suma prawdopodobieństw - troche nielogiczne ;/

Post autor: malibu69 »

Jeżeli zdarzenia A i B sa zdarzeniami przestrzeni omega oraz P(A U B) = 0,75 i część wspólna A i B = 0,2 , to suma prawdopodobieństwa zdarzenia A i prawdopodobienstwa zdarzenia B jest równa :
a) 0,90
b) 0,95
c) 0,55
d) 0,45

Liczę , rysuje , myśle i do jednego wniosku wychodze ze taka suma będzie na pewno wieksza od 1..
Nie mam pojęcia jak to zrobić Może ktos chętny mi to wytłumaczy? z góry dziękuję..
mkb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 47 razy

Zad testowe: Suma prawdopodobieństw - troche nielogiczne ;/

Post autor: mkb »

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
Dwa prawdopodobieństwa są, do policzenia suma pozostałych prawdopodobieństw.
ODPOWIEDZ