Gęstość prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
taylor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 gru 2006, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Gęstość prawdopodobieństwa

Post autor: taylor »

1. Spośród cyfr: 1, 2, ......, 9 wylosowano cyfrę c1, a następnie spośród ośmiu
pozostałych wylosowano cyfrę c2. Obliczyć prawdopodobieństwo parzystości liczby
12c1 + c2.


2. Czy funkcja F(x) = sin x może być dystrybuantą zmiennej losowej X zamieniającej się
w granicach a) od 0 do π/2, b) od 0 do π?


3. Dla jakiej wartości C funkcja f(x) = Cx2 dla 0 ≤ x ≤ 1 i 0 dla pozostałych x, jest
gęstością prawdopodobieństwa.

4. Czy funkcja określona wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} sin x \ dla \ 0 \leqslant x \leqslant \pi \\ 0 \ dla \ pozostałych \ x \end{cases}}\)
może być gęstością prawdopodobieństwa?
ODPOWIEDZ