W urnie znajduje się n kul, w tym trzy białe i pozostałe czarne. Z tej urny losujemy jednocześnie dwie kule. Prawdopodobieństwo, że będą one tego samego koloru wynosi 0,4. Ile kul czarnych znajduje się w rozważanej urnie?
Policzyłem omege jako n po 2, wyszło \(\displaystyle{ \Omega = \frac{n(n-1)}{2}}\).
Co zrobić dalej? Jak zapisać to prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul o jednakowych kolorach?
Ilość kul w urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
Ilość kul w urnie
\(\displaystyle{ |\Omega|= {n \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ |A|={n-3 \choose 2} + {3 \choose 2}}\) wybieramy 2 z białych lub 2 spośród czarnych (lub wskazuje znak sumy)
\(\displaystyle{ P(A)=0,4= \frac{|\Omega|}{|A|}= \frac{{n-3 \choose 2} + {3 \choose 2}}{ {n \choose 2}}}\)
Możesz wyliczyć n
\(\displaystyle{ |A|={n-3 \choose 2} + {3 \choose 2}}\) wybieramy 2 z białych lub 2 spośród czarnych (lub wskazuje znak sumy)
\(\displaystyle{ P(A)=0,4= \frac{|\Omega|}{|A|}= \frac{{n-3 \choose 2} + {3 \choose 2}}{ {n \choose 2}}}\)
Możesz wyliczyć n
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy