Proszę o rozwiązanie:
Z cyfr 1,2,3,...,9 tworzymy liczby pięciocyfrowe, przy czym cyfry mogą się powtarzać. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby, w której cyfra 5 wystąpi tylko raz lub tylko 2 razy a pozostałe cyfry tej liczby będą różne między sobą?
Z góry dziękuję
Z cyfr 1,2,3,...,9 tworzymy liczby pięciocyfrowe....
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Z cyfr 1,2,3,...,9 tworzymy liczby pięciocyfrowe....
\(\displaystyle{ \#\Omega = 9^5}\)
\(\displaystyle{ \#A = C _{1} ^{1} \cdot C _{8} ^{1} \cdot C _{7} ^{1} \cdot C _{6} ^{1} \cdot C _{5} ^{1} +
C _{1}^{1} \cdot C _{1} ^{1}\cdot C _{8} ^{1} \cdot C _{7} ^{1} \cdot C _{6} ^{1} = ...}\)
\(\displaystyle{ P(A) = ...}\)
\(\displaystyle{ \#A = C _{1} ^{1} \cdot C _{8} ^{1} \cdot C _{7} ^{1} \cdot C _{6} ^{1} \cdot C _{5} ^{1} +
C _{1}^{1} \cdot C _{1} ^{1}\cdot C _{8} ^{1} \cdot C _{7} ^{1} \cdot C _{6} ^{1} = ...}\)
\(\displaystyle{ P(A) = ...}\)