Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi
1) jaka jest najbardziej prawdopodobna suma wyrzuconych oczek?
2) Jaka jest najbardziej prawdopodobna różnica między wynikami na kostkach( od większego odejmujemy mniejszy)?
Nie wiem jak to obliczyć, czy z wzoru na prawdopodobieństwo zdarzenia losowego?
I jeszcze jedno zadanie.
Rzucamy kostką sześcienną i monetą. Jake jest prawdopodobieństwo, że na monecie wypadnie reszka, a na kostce nie więcej niż 4 oczka?
P(A) wychodzi mi 0,25 a powinno być 0,3. Gdzie jest błąd?
Rzut kostkami i monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 13 paź 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Rzut kostkami i monetą
1) Najbardziej prawdopodobna suma - 7
2) Różnica - 1
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2} * \frac{1}{6} + \frac{1}{2} * \frac{1}{6} + \frac{1}{2} * \frac{1}{6} + \frac{1}{2} * \frac{1}{6} = \frac{1}{3} =0,3}\)
2) Różnica - 1
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2} * \frac{1}{6} + \frac{1}{2} * \frac{1}{6} + \frac{1}{2} * \frac{1}{6} + \frac{1}{2} * \frac{1}{6} = \frac{1}{3} =0,3}\)