oblicz prawdopodobienstwo, tygodniki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
olussskaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 wrz 2008, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

oblicz prawdopodobienstwo, tygodniki

Post autor: olussskaaa »

W pewnej grupie 300 badanych osób 67 % czyta tygodnik A, 48% czyta tygodnik B, a 26% czyta oba te tygodniki. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy nie czyta żadnego z wymienionych tygodników.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

oblicz prawdopodobienstwo, tygodniki

Post autor: Gotta »

A - wybrana osoba czyta A
B - wybrana osoba czyta B
\(\displaystyle{ P(A'\cap B')=P(A\cup B)'=1-P(A\cup B)=1-P(A)-P(B)+P(A\cap B)\\
P(A'\cap B')=1-0,67-0,48+0,26}\)
ODPOWIEDZ