W Lambert i Duży lotek

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
BSP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 6 razy

W Lambert i Duży lotek

Post autor: BSP »

Załóżmy, że chcemy policzyć ilość zakładów \(\displaystyle{ n}\), jakie musimy kupić, aby prawdopodobieństwo wylosowania szóstki (jednej) w dużym lotku wynosiło nie mniej niż \(\displaystyle{ P}\). Oznaczmy sobie

Prawdopodobieństwo wylosowania szóstki: . . . . \(\displaystyle{ p= \frac{1}{13983816} \approx 0,0000000715}\)

Prawdopodobieństwo nie wylosowania szóstki: . . . . \(\displaystyle{ q=1-p= \frac{13983815}{13983816} \approx 0,9999999285}\)
Ponadto \(\displaystyle{ k=1}\).
Ze schematu Bernoulliego mamy . . . . \(\displaystyle{ P=npq^{n-1}}\)

\(\displaystyle{ \frac{Pq}{p}=nq^{n}}\)


\(\displaystyle{ \frac{Pq}{p}ln(q)=nln(q)e^{nln(q)}}\)


Korzystająć z właściwości funkcji W Lamberta otrzymujemy


\(\displaystyle{ nln(q)=W(\frac{Pq}{p}ln(q))}\)


\(\displaystyle{ n=\frac{W(\frac{Pq}{p}ln(q))}{ln(q)}}\)


Wartość wyrażenia. . . . \(\displaystyle{ \frac{q}{p}ln(q)}\). . . . to w przybliżeniu. . . . \(\displaystyle{ -0,99999996424437993759785}\), możemy więc z dobrym przybliżeniem zastąpić to przez \(\displaystyle{ -1}\)

\(\displaystyle{ n \approx \frac{W(-P)}{ln(q)}}\)

Dla wartości poniżej \(\displaystyle{ -\frac{1}{e} \approx -0,367879}\) funkcja przyjmuje wartości zespolone, więc chcąc np. policzyć ilość prób, dla której prawdopodobieństwo wygrania "szóstki" w dużym lotku wyniesie \(\displaystyle{ 0,5}\) otrzymujemy głupotę
Wie ktoś może gdzie popełniłem błąd?
ODPOWIEDZ