Iloczyn wartości oczekiwanej i zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dnorus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lis 2009, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Iloczyn wartości oczekiwanej i zmiennej losowej

Post autor: dnorus »

Cześć,
to mój pierwszy post więc mam nadzieję, że nie pogwałcę żadnych praw:d i zasad;]

Wszystko się zaczęło od mojej pracy magisterskiej związanej z teorią gier i odnalezieniu tego odnośnika:

W sumie problem jest taki, że z tabel kosztów muszę uzyskać jakąś dynamikę, czyli równanie różniczkowe. Nie wiedziałem jak, aż do tego odnośnika.. z tym że staram się zrobić zadanie 1 tam umieszczone. Wszystko fajnie sobie wyprowadzam.. i dochodzę do tego, że okazuję się że prawdziwę jest takie równanie:

dx(i)/dt=x(i)*EX(x) = x(i) * sum_{j=1}^{N}P(j)*x(j)

Nie wiem skąd ten x(i) się tam bierze? czy tak powinna wyglądać ta dynamika? Wszystko idealnie działa dla przykładu teorii gier hawk and dove, ale dla innych macierzy kosztów już mam inne wyniki;]
ODPOWIEDZ