kostki do gry i zbiory liczb.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sonja_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 lis 2009, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

kostki do gry i zbiory liczb.

Post autor: sonja_b »

hej, hej...
mam prośbę, żeby ktoś wskazał mi gdzie popełniam błąd w obu zadaniach.

1. Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej 8 oczek?

a= {6,2; 2,6; 4,4; 5,3; 3,5}

|A|= 5

|Omega|= 12 dlaczego? bo dotychczas wpisywałam dwa, ale to odpowiadało ilości zdarzeń losowych, podczas gdy nam chodzi o elementarne...12 jako prawidłowa odpowiedź jakoś do mnie nie przemawia

2. Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5} losujemy dwie liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5.

|Omega|= 5

A= {15; 35; 45; 25} (prawidłowy zapis jest taki, czy powinnam przedstawić pojedyncze cyfry?)

|A|= 1 (podczas gdy wg mnie |A|= 4...)

będę wdzięczna za odpowiedź, bardzo mi na niej zależy

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ