Dlaczego ta rodzina nie tworzy sigmy algebry:
\(\displaystyle{ \mathcal{F}=\{\o,\Omega,\{1\},\{2,3,4\},\{1,2\},\{3,4\}\}}\)
i jeszcze jedno:
Niech \(\displaystyle{ a,b \in R, (a<b)}\). Wykazać, że następujące zbiory są borelowskie w \(\displaystyle{ R: (a,b),[a,+\infty),[a,b],(a,b],\{a\}}\),dowolny zbiór przeliczalny N,zbiór liczb niewymiernych.
Dopiero co zaczynam probablistyke a nie jest to moja dobra storna wiec prosilbym o objaśnienie
Sigma algebra - pytanie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Sigma algebra - pytanie
Nie tworzy gdyz suma zbiorów \(\displaystyle{ \{ 1 \}}\) i \(\displaystyle{ \{ 3, 4 \}}\) nie nalezy do \(\displaystyle{ \mathcal{ F}}\)Dlaczego ta rodzina
nie tworzy sigmy algebry:
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Sigma algebra - pytanie
Pierwsze pytanie tak jak mój przedmówca już odpowiedział.
Żeby to pojąć bądź pójść cokolwiek dalej wiedz, że zbiory borelowskie są to elementy sigma ciała (= sigma algebry) generowanego przez topologię (w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) naturalna topologia to po prostu wszystkie przedziały otwarte).
Czyli zadanie domowe:
a) zaznajomić się z df sigma algebry
b) wiedzieć co to sigma algebra generowana przez zbiór
c) wiedzieć co to zbiór borelowski
Wtedy natychmiastowo zrobisz to zadanie. Jeśli nie to chętnie służę pomocą.
Żeby to pojąć bądź pójść cokolwiek dalej wiedz, że zbiory borelowskie są to elementy sigma ciała (= sigma algebry) generowanego przez topologię (w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) naturalna topologia to po prostu wszystkie przedziały otwarte).
Czyli zadanie domowe:
a) zaznajomić się z df sigma algebry
b) wiedzieć co to sigma algebra generowana przez zbiór
c) wiedzieć co to zbiór borelowski
Wtedy natychmiastowo zrobisz to zadanie. Jeśli nie to chętnie służę pomocą.
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Sigma algebra - pytanie
I w związku z domknięciem na przecięcia i sumy- można w miarę łatwo pokazać, że skończone sigma-algebry mają moc równą \(\displaystyle{ 2^{k}}\). A to tutaj ma \(\displaystyle{ 6}\) elementów.