Sklep jest zaopatrywany w żarówki pochodzące z trzech fabryk, przy czym 20% żarówek pochodzi z fabryki F1, 30% z fabryki F2 i 50% z fabryki F3. Produkcja fabryki F1 zawiera 1% żarówek wadliwych, produkcja fabryki F2 - 5% żarówek wadliwych, produkcja fabryki F3 - 10% żarówek wadliwych.
a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana losowo w sklepie żarówka będzie wadliwa?
b. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana wadliwa żarówka pochodzi z F2.?
żarówki z 3 fabryk-prawdopodobienstwo warunkowe i calkowi
żarówki z 3 fabryk-prawdopodobienstwo warunkowe i calkowi
Zakladamy ze do sklepu trafilo 1000 zarowek. 200 z fabryki F1, 300 z fabryki F2 i 500 z fabryki F3. Mamy 2 wadliwe zarowki z fabryki F1, 15 wadliwych z F2 oraz 50 wadliwych z F3.
a) (2 + 15 + 50)/1000 = 0,067
b) 15/(2 + 15 + 50) = 0,224
Pozdrawiam, GNicz
a) (2 + 15 + 50)/1000 = 0,067
b) 15/(2 + 15 + 50) = 0,224
Pozdrawiam, GNicz
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
żarówki z 3 fabryk-prawdopodobienstwo warunkowe i calkowi
a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana losowo w sklepie żarówka nie będzie wadliwa?