Prawdopodobieństwo i dystrybuanta.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
doreh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 sie 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 29 razy

Prawdopodobieństwo i dystrybuanta.

Post autor: doreh »

Statek płynie między punktami A i B, które leżą na przeciwległych brzegach rzeki i są odległe od siebie o k km. Wiadomo, że:
P(A)=0,1- prawdopodobieństwo znajdowania się statku w pkt.A
P(B)=0,2- prawdopodobieństwo znajdowania się statku w pkt.B
Statek płynie ze stałą prędkością i prawdopodobieństwo tego, że znajduje się na rzece wynosi 0,7. Niech X oznacza odległość statku od pkt.A. Znaleźć dystrybuantę \(\displaystyle{ F_X}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
W odpowiedzi napisano:
\(\displaystyle{ F_X(x)=
\begin{cases}
0\ &\text{dla}\ k\le 0 \\
0,1+\frac{0,7}{k}x\ &\text{dla}\ 0<x\le k \\
1\ &\text{dla}\ k<x
\end{cases}}\)
.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd się wzięła druga i trzecia linijka?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 16:54 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ