świadectwo Oli

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

świadectwo Oli

Post autor: monikap7 »

Na świadectwie Oli znalazło się dwanaście ocen, przy czym każda ocena to "trójka" lub "czwórka". Ile czwórek otrzymała na koniec roku szkolnego Ola, jeżeli wariancja jej ocen wynosi 3/16?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

świadectwo Oli

Post autor: scyth »

x - liczba czwórek
12-x - liczba trójek
Stąd wylicz średnią i wariancję i przyrównaj.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

świadectwo Oli

Post autor: monikap7 »

srednia to : \(\displaystyle{ \frac{x+36}{12}}\)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

świadectwo Oli

Post autor: scyth »

Tak.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

świadectwo Oli

Post autor: monikap7 »

ale teraz jak mam wariancje obliczac?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

świadectwo Oli

Post autor: scyth »

ze wzoru...
\(\displaystyle{ \frac{3}{16} = \frac{1}{12} \cdot x \cdot \left( 4-\frac{x+36}{12} \right)^2 + \frac{1}{12} \cdot (12-x) \cdot \left( 3-\frac{x+36}{12} \right)^2}\)
ba.kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2010, o 20:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom

świadectwo Oli

Post autor: ba.kasia »

jak została policzona średnia arytemtyczna? jak mozna to poporsze o rozpisanie...
Alister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 23 razy

świadectwo Oli

Post autor: Alister »

to jest średnia arytmetyczna \(\displaystyle{ \frac{4x+(12-x)3}{12}}\) , co po rozpisaniu daje \(\displaystyle{ \frac{4x+36-3x}{12}}\) , i po wykonaniu odejmowania otrzymuje się oczekiwany wynik - \(\displaystyle{ \frac{x+36}{12}}\)
ODPOWIEDZ