Ile liczb liczy zbiór A?
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile liczb liczy zbiór A?
Ze zbioru A= 1,2,3,...,4n+5 losujemy dwie różne liczby. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb nieparzystych jest równe \(\displaystyle{ \frac{15}{58}}\). Ile liczb liczy zbiór A?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Ile liczb liczy zbiór A?
Powinno być \(\displaystyle{ 2n+3}\) nieparzystych.
Wówczas prawdopodobieństwo wylosowania dwóch nieparzystych liczb wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{2n+3}{4n+5} \cdot \frac{2n+2}{4n+4}}\)
i trzeba tylko wyliczyć.
Wówczas prawdopodobieństwo wylosowania dwóch nieparzystych liczb wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{2n+3}{4n+5} \cdot \frac{2n+2}{4n+4}}\)
i trzeba tylko wyliczyć.