Prawdopodobieństo wariacja bez powtórzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ifrit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 paź 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie

Prawdopodobieństo wariacja bez powtórzeń

Post autor: ifrit »

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałość gdybym napisał coś nie tak. Chciałbym się zapytać czy poniższe zdanie jest dobrze rozwiązane.

W pudełku znajdują się trzy kule białe i osiem kul czarnych. Losowo wyciągamy dwie kule ze zwracaniem. Z znajdź prawdopodobieństwo tego, że:
a) obie są białe
b) obie są czarne
c) jedna z nich jest czarna, a druga biała

a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)= 121
A= 9
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{9}{121}}\)

b)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)= 121
A=64
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{64}{121}}\)

nie wiem jak za pomocą wzoru na wariacje obliczyć podpunkt c. Potrafię wyliczyć go za pomocą drzewka, ale chciałbym poznać jakiś inny sposób.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Prawdopodobieństo wariacja bez powtórzeń

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ P(C)= \frac{8}{11} \cdot \frac{3}{11} +\frac{3}{11} \cdot \frac{8}{11}}\).
ODPOWIEDZ