Tego to juz nie wiem jak zrobic ... Proszę o pomoc
1. wśród 20 dyskietek 6 jest niesformatowanych jakie jest Prawdopodobieństwo , że wybierając losowo 8 dyskietek wszystkie beda sformatowane .
2. wśród 30 dyskietek 22 sa sformatowane oblicz P ze wybierajac 5 dyskietek wszystkie beda niesformatowane .
wśród 20 dyskietek ... oblicz p
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
wśród 20 dyskietek ... oblicz p
Zadanie 1.
Mamy 14 dyskietek sformatowanych i 6 niesformatowanych. Losujemy 8 dyskietek
A - wszyskkie dyskietki będą sformatowane
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{14\choose 8}}{{20\choose 8}}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{8\choose 5}}{{30\choose 5}}}\)
Mamy 14 dyskietek sformatowanych i 6 niesformatowanych. Losujemy 8 dyskietek
A - wszyskkie dyskietki będą sformatowane
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{14\choose 8}}{{20\choose 8}}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{8\choose 5}}{{30\choose 5}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz