Z talii 52 kart losujemy dwie karty. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a) króla i damy,
b) co najmniej jednego asa.
z góry dziękuje..
z talii 52 kart prawdopodobieństwo wylosowania króla i damy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
z talii 52 kart prawdopodobieństwo wylosowania króla i damy
a) \(\displaystyle{ \frac{4}{52} \cdot \frac{4}{51}}\) - losuję króla i damę
b) \(\displaystyle{ 1-\frac{48}{52}\cdot \frac{47}{51}}\) - liczę, jakie jest prawdopodobieństwo niewylosowania asa i prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
b) \(\displaystyle{ 1-\frac{48}{52}\cdot \frac{47}{51}}\) - liczę, jakie jest prawdopodobieństwo niewylosowania asa i prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego