permutacje - kolejka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
agnieszqa4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: C-n
Podziękował: 5 razy

permutacje - kolejka

Post autor: agnieszqa4 »

3 kobiety i 4 mezczyzn ustawia sie w kolejce. prawdopodobienstwo, ze wszystkie kobiety stana obok siebie jest rowne
hhtp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 19 razy

permutacje - kolejka

Post autor: hhtp »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3!\cdot 5!}{7!}=\frac{1\cdot 2\cdot 3\cdot 5!}{5!\cdot 6\cdot 7}=\frac{1}{7}}\)
3! bo ustawiamy koło siebie trzy kobiety
5! bo teraz kobiety stanowią już całość czyli 1, do tego ustawiamy je z 4 meżczyznami, czyli tak jakbyśmy ustawiali 5 osób
ODPOWIEDZ