Niech \(\displaystyle{ f:R \rightarrow R}\) będzie funkcją ciągłą oraz \(\displaystyle{ X_{1} , X_{2} , ...}\) zmiennymi losowymi określonymi na \(\displaystyle{ (\Omega , \mathcal{F} , P )}\).Udowodnić,że:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } X_{n} = X}\) z pr \(\displaystyle{ 1}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow \lim_{ n\to \infty } f( X_{n}) = f(X)}\) z pr \(\displaystyle{ 1}\)
funkcja ciągła,zmienne losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
funkcja ciągła,zmienne losowe
Niech \(\displaystyle{ \varepsilon>0}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ \lim P(|X_n-X|>\varepsilon)=0}\)
chcemy:
\(\displaystyle{ \lim P(|f(X_n)-f(X)|>\varepsilon)=0}\).
Rozważmy zbiory:
\(\displaystyle{ B_\delta=\{x:\exists y:|x-y|<\delta \wedge |g(x)-g(y)|>\varepsilon\}}\)
Przypuśćmy teraz, że
\(\displaystyle{ |f(X_n)-f(X)|>\varepsilon}\).
Wówczas:
\(\displaystyle{ |X_n-X|\ge\delta}\)
lub
\(\displaystyle{ X\in B_\delta}\)
znaczy się:
\(\displaystyle{ (\star)P(|f(X_n)-f(X)|>\varepsilon)\le P(|X_n-X|\ge\delta)+P(X\in B_\delta)}\)
Mamy
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}P(|X_n-X|\ge\delta)=0}\)
przy ustalonym \(\displaystyle{ \delta}\) oraz:
\(\displaystyle{ \lim_{\delta\to 0}P(X\in B_\delta)=0}\)
bo \(\displaystyle{ \bigcap B_\delta=\emptyset}\).
Zatem przechodząc w \(\displaystyle{ (\star)}\) do granicy z \(\displaystyle{ \delta}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P(|f(X_n)-f(X)|>\varepsilon)=0}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ \lim P(|X_n-X|>\varepsilon)=0}\)
chcemy:
\(\displaystyle{ \lim P(|f(X_n)-f(X)|>\varepsilon)=0}\).
Rozważmy zbiory:
\(\displaystyle{ B_\delta=\{x:\exists y:|x-y|<\delta \wedge |g(x)-g(y)|>\varepsilon\}}\)
Przypuśćmy teraz, że
\(\displaystyle{ |f(X_n)-f(X)|>\varepsilon}\).
Wówczas:
\(\displaystyle{ |X_n-X|\ge\delta}\)
lub
\(\displaystyle{ X\in B_\delta}\)
znaczy się:
\(\displaystyle{ (\star)P(|f(X_n)-f(X)|>\varepsilon)\le P(|X_n-X|\ge\delta)+P(X\in B_\delta)}\)
Mamy
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}P(|X_n-X|\ge\delta)=0}\)
przy ustalonym \(\displaystyle{ \delta}\) oraz:
\(\displaystyle{ \lim_{\delta\to 0}P(X\in B_\delta)=0}\)
bo \(\displaystyle{ \bigcap B_\delta=\emptyset}\).
Zatem przechodząc w \(\displaystyle{ (\star)}\) do granicy z \(\displaystyle{ \delta}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P(|f(X_n)-f(X)|>\varepsilon)=0}\).
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
funkcja ciągła,zmienne losowe
Od czasu do czasu użyteczna jest taka charakteryzacja zbieżności wg prawdopodobieństwa:
Ciąg zbiega wg prawdopodobieństwa do \(\displaystyle{ X}\) wtedy i tylko wtedy, gdy z każdego podciągu daje się wyjąć podciąg zbieżny prawie na pewno do \(\displaystyle{ X}\).
Weźmy więc podciąg (powiedzmy że \(\displaystyle{ X_n}\) żeby nie było piętrowych indeksów)
W związku z tym, z prawdopodobieństwem 1
\(\displaystyle{ X_{n_k} \rightarrow X}\)
dalej z ciągłości, na tym samym zbiorze miary 1
\(\displaystyle{ f\left( X_{n_k} \right) \rightarrow f(X)}\)
czyli mamy podciąg \(\displaystyle{ f(X_n)}\) p.n. zbieżny
Ciąg zbiega wg prawdopodobieństwa do \(\displaystyle{ X}\) wtedy i tylko wtedy, gdy z każdego podciągu daje się wyjąć podciąg zbieżny prawie na pewno do \(\displaystyle{ X}\).
Weźmy więc podciąg (powiedzmy że \(\displaystyle{ X_n}\) żeby nie było piętrowych indeksów)
W związku z tym, z prawdopodobieństwem 1
\(\displaystyle{ X_{n_k} \rightarrow X}\)
dalej z ciągłości, na tym samym zbiorze miary 1
\(\displaystyle{ f\left( X_{n_k} \right) \rightarrow f(X)}\)
czyli mamy podciąg \(\displaystyle{ f(X_n)}\) p.n. zbieżny
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
funkcja ciągła,zmienne losowe
Przy czym dowód tego faktu (przynajmniej mi znany) jest dłuższy od mojego rozwiązania, które korzysta jedynie z definicji.
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
funkcja ciągła,zmienne losowe
W zasadzie... tak.
Ale pamiętam, jak próbowałem udowodnić z definicji, że granica wg prawdopodobieństwa niezależnych zmiennych losowych jest stała. Mnóstwo frajdy i szok jak mi profesor uprościł rozwiązanie do trzech linijek.
Ale pamiętam, jak próbowałem udowodnić z definicji, że granica wg prawdopodobieństwa niezależnych zmiennych losowych jest stała. Mnóstwo frajdy i szok jak mi profesor uprościł rozwiązanie do trzech linijek.