Wykorzystywanie własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Nunovik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wykorzystywanie własności prawdopodobieństwa

Post autor: Nunovik »

W pudełku znajdują się guziki. Wiadomo, że część guzików ma cztery dziur-
ki oraz że niektóre guziki są czerwone. Prawdopodobieństwo wylosowania guzika
z czterema dziurkami wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), wylosowania czerwonego guzika wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\),
a wylosowania czerwonego guzika z czterema dziurkami wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
Czy w pudełku znajdują się guziki, które nie są czerwone i nie mają czterech dziurek?

Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, o 13:41 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
ODPOWIEDZ