Prawdopodobieństwo - wadliwosc towaru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
duszekmwg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Prawdopodobieństwo - wadliwosc towaru

Post autor: duszekmwg »

Wadliwość dostarczonej do magazynu partii towaru wynosi 0,05 (tzn. że 5% jest wadliwych)
a) jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 10 wylosowanych sztuk towaru otrzymamy 3 lub mniej sztuk wadliwych (losowanie niezależne ze zwracaniem)
b) jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie 4 lub więcej sztuk wadliwych
c) określ pełną funkcję prawdopodobieństwa dla przypadku a
d) jaka jest najbardziej prawdopodobna ilość sztuk wadliwych, którą możemy otrzymać wśród 10 wylosowanych elementów i jakie jest tego prawdopodobieństwo

-- 23 paź 2009, o 16:47 --

Do magazynu dostarczono partię śrub liczącą N=1000xC. Z tej partii wylosowano n=15xC śrub (bez zwracania) i poddano kontroli jakości. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród n wylosowanych śrub k z nich było złych k=0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, jeśli wiadomo, że wadliwość dostarczonej partii jest p=0.01 (1% ze zwracaniem)

-- 23 paź 2009, o 16:47 --

W oddziale położniczym w Polsce urodziło się pewnego dnia 5C dzieci. Z tego 30 chłopców a pozostała ilość to dziewczynki ( 5C-30). Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jeśli w Polsce prawdopodobieństwo urodzenia chłopca = 0,517 (dziewczynek1-0,517)

STAŁA C = 2 i 6

-- 23 paź 2009, o 16:49 --

proszę o pomoc

-- 23 paź 2009, o 22:40 --

pomocy! plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, o 13:43 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dubluj tematów.
ODPOWIEDZ