Z talii 52 kart losujemy jedną
a) oblicz prawdopodobieństwo wybrania pika
b) oblicz prawdopodobieństwo wybrania asa
c) oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A\(\displaystyle{ \cap}\) B oraz A\(\displaystyle{ \cup}\) B
Obliczanie prawdopodobieństwa z talią 52 kart
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 24 kwie 2007, o 11:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Obliczanie prawdopodobieństwa z talią 52 kart
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{13}{52}\\
P(B)=\frac{4}{52}\\
P(A\cap B)=\frac{1}{52}\\
P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\\
P(A\cup B)=\frac{13}{52}+\frac{4}{52}-\frac{1}{52}}\)
P(B)=\frac{4}{52}\\
P(A\cap B)=\frac{1}{52}\\
P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\\
P(A\cup B)=\frac{13}{52}+\frac{4}{52}-\frac{1}{52}}\)