prawdopodobieństwo - urna i kule

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

prawdopodobieństwo - urna i kule

Post autor: barakuda »

Proszę o pomoc

W urnie znajdują się kule zielone i czerwone, w sumie jest ich 10.
a)Po wrzuceniu do tej urny 2 kul zielonych prawdopodobieństwo otrzymania kuli czerwonej zmniejszyło się o 1/15. Ile kul zielonych znajdowało się początkowo w urnie?
b)/wiadomo, że w urnie jest 6 kul zielonych. Wybieramy losowo z urny 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania 2 kul czerwonych.
c)w urnie jest n kul białych. Losujemy ze zwracaniem 10 razy po jednej kuli. Zdarzenie An polega na 5-krotnym otrzymaniu kuli czerwonej. Która z liczb 1/2,1/4,1/8 jest najdokładniejszym przybliżeniem sumy prawdopodobienstw P(A4)+P(A5)+P(A6)?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

prawdopodobieństwo - urna i kule

Post autor: wb »

a)
n - ilość kul zielonych

\(\displaystyle{ \frac{10-n}{10}= \frac{10-n}{12}+ \frac{1}{15 } \\ \\ ... \\ \\ n=6}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

prawdopodobieństwo - urna i kule

Post autor: barakuda »

ślicznie dziekuję
ODPOWIEDZ