Zad.1 Ile liczb czterocyfrowych można utworzyć z cyfr 0,1,2,3,4,5,6 takich, w których żadna cyfra się nie powtarza?
Zad. 2 Rzucamy 4 razy moneta. Podaj zbiór zdarzeń elementarnych. Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń:
A- "dwa razy wypadł orzeł"
B-"trzy razy wypadła reszka"
C-"wypadło więcej orłów niż reszek"
Zad. 3 Rzucamy dwiema kostkami do gry
. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-"suma liczby oczek na obu kostkach jest równa 7"
B-"iloczyn liczby oczek na obu kostkach jest większy od 19"
C-"iloczyn liczby oczek na obu kostkach jest równy 26"
D-"suma liczby oczek na obu kostkach jest mniejsza od 15"
Zad.4 Na ile sposobów mozna wybrać 4 pary butów z kolekcji zawierającej 60 par?
Bardzo proszę o pomoc szczególnie w 3 pierwszych zadaniach.
rzut monetą i kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
rzut monetą i kostką
Zad.1.
Cyfrę tysięcy wybieramy z 1,2,3,4,5,6, a więc na 6 sposobów, cyfrę setek na 6 sposobów, dziesiątek na 5 sposobów, jedności na 4 sposoby. StAd i z zasady mnożenia wszystkich sposobów jest \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4.}\)
Zad. 2,
\(\displaystyle{ \Omega =\{(a,b,c,d:a,b,c,d \in \{O,R\}\}, \quad n(\Omega )=2^4.}\)
\(\displaystyle{ A={(O,O,R,R),(O,O,R,R),(O,R,O,R),(O,R,R,O),(R,O,O,R,),(R,O,R,O)}, quad n(A)=6
itd.
Zad.3.
Wszystkich możliwych zdarzeń jest \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 .}\)
\(\displaystyle{ A=\{\{1,6\},\{ 2,5\}, \{3,4\}\}.}\)
\(\displaystyle{ B=\{\{4,5\},\{4,6\},\{5,5\},\{5,6\},\{6,6\}\}}\)
\(\displaystyle{ C=\O}\)
itd.
Zad. 4. \(\displaystyle{ n=C^4_{60}= {60 \choose 4}.}\)}\)
Cyfrę tysięcy wybieramy z 1,2,3,4,5,6, a więc na 6 sposobów, cyfrę setek na 6 sposobów, dziesiątek na 5 sposobów, jedności na 4 sposoby. StAd i z zasady mnożenia wszystkich sposobów jest \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4.}\)
Zad. 2,
\(\displaystyle{ \Omega =\{(a,b,c,d:a,b,c,d \in \{O,R\}\}, \quad n(\Omega )=2^4.}\)
\(\displaystyle{ A={(O,O,R,R),(O,O,R,R),(O,R,O,R),(O,R,R,O),(R,O,O,R,),(R,O,R,O)}, quad n(A)=6
itd.
Zad.3.
Wszystkich możliwych zdarzeń jest \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 .}\)
\(\displaystyle{ A=\{\{1,6\},\{ 2,5\}, \{3,4\}\}.}\)
\(\displaystyle{ B=\{\{4,5\},\{4,6\},\{5,5\},\{5,6\},\{6,6\}\}}\)
\(\displaystyle{ C=\O}\)
itd.
Zad. 4. \(\displaystyle{ n=C^4_{60}= {60 \choose 4}.}\)}\)