Robiąc zadanka maturalne natknąłem się na takie trudniejsze. Zrobiłem je ale nigdzie nie mam odpowiedzi i chciałbym porównać wynik.
Rzucono dwiema kośćmi do gry.
A - suma wyrzuconych oczek większa od 8
B - na obu kostkach ta sama liczba oczek
Oblicz prawdopodobieństwo AuB
Mi wyszło 14/36
Czekam na odp !
Oblicz Prawdopodobieństwo AuB
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Oblicz Prawdopodobieństwo AuB
Wygląda na to, że dobrze, bo:
A - suma większa od 8
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10}{36}}\)
B - ta sama liczba oczek
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{36}\\
P(A\cup B)=\frac{10}{36}+\frac{6}{36}-\frac{2}{36}=\frac{14}{36}}\)
A - suma większa od 8
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10}{36}}\)
B - ta sama liczba oczek
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{36}\\
P(A\cup B)=\frac{10}{36}+\frac{6}{36}-\frac{2}{36}=\frac{14}{36}}\)