Prawdopodobieństwo zaliczenia testu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kamilka257
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

Prawdopodobieństwo zaliczenia testu

Post autor: kamilka257 »

Test składa się z 10 pytań z odpowiedziami TAK lub NIE. Test zaliczamy, jeżeli odpowiemy poprawnie na co najmniej 9 pytań. Jakie jest prawdopodobieństwo zaliczenia testu, jeśli odpowiedzi wskazujemy losowo?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Prawdopodobieństwo zaliczenia testu

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ P(A)={10\choose 9}\cdot \left(0,5 \right)^9 \cdot \left(0,5 \right)+ {10\choose 10}\cdot \left(0,5 \right)^{10}}\)
ODPOWIEDZ