Schemat Bernoulliego...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Schemat Bernoulliego...

Post autor: tometomek91 »

Mam takie zadanie:

Z urny zawierającej 6 kul białych i 9 zielonych losujemy 5 razy po jednej kuli, którą po wylosowaniu zwracamy z powrotem do urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najwyzej 3 razy kuli białej.

Bardzo prosze o szczegółowe wytłumaczenie rozwiązania tego: \(\displaystyle{ P(S_{5} \le 3)}\)

Z góry dziekuje.-- 19 paź 2009, o 21:11 --Ok, już wiem jak:)
Mianowicie:
liczba prób - \(\displaystyle{ n=5}\)
liczba sukcesów - \(\displaystyle{ k \le 3}\)
prawdopodobienstwo sukcesu - \(\displaystyle{ p= \frac{6}{15}}\)
prawdopodobienstwo porażki - \(\displaystyle{ q= \frac{9}{15}}\)

\(\displaystyle{ P(S_{5} \le 3)=P(S_{5}=1)+P(S_{5}=2)+P(S_{5}=3)}\), gdzie
\(\displaystyle{ P(S_{n}=k)= {n \choose k} * p^{k} *q^{n-k}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Schemat Bernoulliego...

Post autor: Kartezjusz »

Zostaje dodać te liczby na dole,a wcześniej podstawić dane do wzoru
ODPOWIEDZ