prawdopodobieństwo znaczki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

prawdopodobieństwo znaczki

Post autor: lampid »

pomozcie zrobic zadanie
zad.
W kolekcji znaczków Darka aż 80 % stanowiąznaczki polskie. Znaczki nieostęplowane stanowią 75% wszystkich znaczków , a znaczki polskie lub nieostęplowane to 90 % kolekcji.Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany znaczek jest
A) polski lub ostęplowany






mam tylko to :
P(A)= 0,8
P(B)=0,75
\(\displaystyle{ P( A\cup B)}\) = 0,9
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,65}\)


A
ODPOWIEDZ