Ze zbioru wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych wylosowano jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba jest :
a)parzysta
b)mniejsza od 50
c)podzielna przez 7
d)pierwsza
e)wielokrotnośćią liczby 11 lub 13
f)kwadratem liczby naturalnej
Wurnie jest 100 losów ponumerowanych od1 do 100. Ania louje jeden los. Jakie jest prawdobodopieństwo tego, zewyciągnela los z liczbą:
a)mniejszą od 10
b)parzystą
c)wiekszą od 55
d)podzielną przez 3
e)podzielną przez 10
f)pierwsza mniejszą od 50
prawdobopobieństwo zadania
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
prawdobopobieństwo zadania
do wszyskich zadań potrzeba jedynie znajomości wzrou na prawdopodobieństwo klasyczne oraz elementarne umiejętności obliczania mocy odpowiednich zbiorów.
prawdobopobieństwo zadania
no tyle to ja tez wiem !!!!!!!!!!!-- 20 paź 2009, o 13:26 --ktos umie to rozwiązać?? z góry dzięki
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
prawdobopobieństwo zadania
Skoro tyle wiesz to czemu nie zrobisz tych przykładów... Zrobię pierwszy dla przykładu, resztę sie robi analogicznie.
Ad a
Liczb dwucyfrowych jest 90. Parzystych jest tyle co nieparzystych a więc 45.
Masz więc \(\displaystyle{ P= \frac{45}{90}= \frac{1}{2}}\)
Skoro rozumiesz teorie to nie wiem w czym może być dalej problem - jak cos to pisz. A i nie używaj wykrzykników jesli nie jest to konieczne.
Ogólnie rzecz się ma, że dzielimy zawsze ilość sprzyjających "układów" przez ilość wszystkich możliwych.
W pierwszym zadaniu liczysz poprostu dla każdego przypadku ile jest liczb pierwszych dwucyfrowych, podzielnych przez 7, itd. i dzielisz przez ilość wszystkich liczb dwucyfrowych czyli 90. W drugim zadaniu dokładnie tak samo.
Ad a
Liczb dwucyfrowych jest 90. Parzystych jest tyle co nieparzystych a więc 45.
Masz więc \(\displaystyle{ P= \frac{45}{90}= \frac{1}{2}}\)
Skoro rozumiesz teorie to nie wiem w czym może być dalej problem - jak cos to pisz. A i nie używaj wykrzykników jesli nie jest to konieczne.
Ogólnie rzecz się ma, że dzielimy zawsze ilość sprzyjających "układów" przez ilość wszystkich możliwych.
W pierwszym zadaniu liczysz poprostu dla każdego przypadku ile jest liczb pierwszych dwucyfrowych, podzielnych przez 7, itd. i dzielisz przez ilość wszystkich liczb dwucyfrowych czyli 90. W drugim zadaniu dokładnie tak samo.