Uniwersytet nr 1 ma 40% kobiet i 60% mężczyzn; Uniwersytet 2 ma 55% kobiet i 45% mężczyzn. Na seminarium jest 100 osób, z czego 60 osób z Uniwersytetu 1 i 40 osób z Uniwersytetu 2. Bierzemy losowo jedną osobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to kobieta?
Z góry dziękuje pomoc.
Rachunek prawdopodobieństwa
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
Z tw. o prawdopodobieństwie całkowitym
K - wylosowana osoba jest kobieta
\(\displaystyle{ P(K)=0,6 \cdot 0,4+0,4 \cdot 0,55=0,46}\)
K - wylosowana osoba jest kobieta
\(\displaystyle{ P(K)=0,6 \cdot 0,4+0,4 \cdot 0,55=0,46}\)